Laat griep deze winter in de kou staan

Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben.

Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom het best vaccineren.

Jaarlijkse griepvaccinatie biedt de beste kans om zonder griep de winter door te komen.

Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar, en voor risicogroepen wordt het voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis.

Preventieve griepprik voor risicopersonen

Griep houdt gezonde personen vaak dagenlang in bed, maar kan veel ernstiger verlopen bij mensen die tot een risicogroep behoren. Chronisch zieken, 65-plussers en zwangere vrouwen (die op het ogenblik van het griepseizoen in het tweede en derde trimester zijn) lopen niet noodzakelijk meer kans om ziek te worden, maar wanneer dat gebeurt, is het risico op complicaties wel veel hoger. De meest voorkomende complicatie is een longontsteking. Maar zelfs een ziekenhuisopname of overlijden is niet uit te sluiten, vooral bij ouderen.

De Hoge Gezondheidsraad raadt daarom aan om risicogroepen te vaccineren.

Jaarlijkse vaccinatie in oktober

Je laat je het best ieder jaar vaccineren.

Elk jaar circuleren er immers andere griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast. Het aanbevolen vaccin wordt zo goed mogelijk afgestemd op de griepvariant die in het najaar vermoedelijk zal heersen.

Vaccinatie garandeert nooit helemaal dat je het virus te slim af kunt zijn, maar verkleint wel de kans dat je ziek wordt.

Wie gevaccineerd is en toch griep krijgt, is er doorgaans minder ziek van en loopt minder kans op complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert.

Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar.

De ideale periode om je te laten inenten tegen griep is tussen half oktober en half november. Het griepvaccin beschermt je na een tweetal weken.

 Wat kost het griepvaccin ?

 Voor risicogroepen wordt het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin zelfs gratis.

 Meer weten over griep en griepvaccinatie ?

 Surf naar http://www.griepvaccinatie.be