2018 /2 : Gratis plaspunten in Oudenaarde

 

SITUERING VAN HET ADVIES

 

Door het gebrek aan openbare toiletten wil de seniorenraad het stadsbestuur, in navolging van soortgelijke initiatieven (onder andere in Mechelen, Antwerpen), vragen om de actie ‘gratis plaspunten’ te lanceren.

Dit houdt in dat iedere bezoeker tijdens de openingsuren van een handelszaak gratis en zonder aankoopverplichting gebruik kan maken van het toilet.

De (horeca)zaken kunnen aanduiden dat ze een ‘Gratis Plaspunt’ zijn via stickers. Tevens kan aangegeven worden dat de zaak ook geschikt is voor rolstoelgebruikers.

Voordeel is dat zo meer bezoekers de zaak of winkel leren kennen.  De Gratis Plaspunten kunnen opgenomen worden op de nieuwe stratenplannen, toeristische brochures, …

Als stad kan u zelf het goede voorbeeld geven en de gemeentelijke Gratis Plaspunten weergeven, bv. Bibliotheek, OCMW, stadhuis,…

Hier bijkomend willen we nog eens extra aandacht geven aan de medische toiletpas.  Deze is volgens ons nog onvoldoende gekend. Een medische toiletpas is een pas die stoma-dragers, MS-patiënten en mensen met een chronische darmziekte toegang zou moeten verlenen tot alle toiletten.  Dank zij genoemde pas, kunnen deze mensen zonder problemen de sanitaire voorzieningen snel bereiken. Het is een gepersonaliseerde pas met naam, geboortedatum en een foto van de pashouder.

Maar deze pas is – net zoals de ziektes zelf – vooralsnog te weinig bekend en bovendien niet wettelijk afdwingbaar.

http://www.plaspas.info 

 

HET ADVIES

 

De Oudenaardse seniorenraad wenst het idee van gratis plaspunten te implementeren naar analogie met succesrijke initiatieven als Mechelen, Antwerpen, etc.  Gekoppeld aan het tekort aan openbare toiletten zijn de gratis plaspunten een creatief alternatief die tegemoet komt aan de noden van de hele gemeenschap.

 

Als stad Oudenaarde zelf het goede voorbeeld geven en de openbare gebouwen, zoals stadhuis, bibliotheek, toeristische dienst, … als eerste voorzien van de sticker.

De Oudenaardse centrummanager bemiddelt hiervoor bij de handelszaken om de potentiele initiatieven schriftelijk en mondeling toe te lichten.  Tijdens deze rondgang is het ook belangrijk om de medische toiletpas nog eens toe te lichten zodat ook deze bij iedere handelaar gekend is.

De Gratis plaspunten worden opgenomen in de nieuwe stratenplannen, toeristische brochures, …