Opladen van de budgetmeter moet steeds mogelijk zijn

SITUERING VAN HET ADVIES

De stijgende energiefactuur doet veel kwetsbare gezinnen de das om. De verhoogde energieheffing, de extra vennootschapsbelasting op de intercommunales en de stijging van de BTW op elektriciteit zullen zeker een trieste weerslag hebben op energiearmoede.

Wat betreft de sociale beschermingsmaatregelen worden wel stappen in de goede richting gezet. De afschaffing van de stroombegrenzers, een éénvormige energiefactuur, haalbare betaalplannen én een regeling voor de waarborgen bij energieleveranciers zijn ongetwijfeld waardevolle initiatieven.

Bij die beschermingsmaatregelen is de aanwending van de budgetmeter zeker een verdienstelijk middel om aan kwetsbare gezinnen de energiebevoorrading verder te kunnen waarborgen.  

In Oudenaarde zijn er 325 personen met een budgetmeter (elektriciteit en aardgas).

 

HET ADVIES

Momenteel is in Oudenaarde het opladen van de budgetmeter enkel mogelijk bij het OCMW in de Meerspoort (Sociaal Huis) tijdens de toegankelijke uren en dit enkel op werkdagen.

De seniorenraad stelt vast dat in een aantal steden en gemeenten de toegang tot de oplader 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 gegarandeerd wordt. Dit is o.m. het geval in Ronse, Deinze, Zottegem en Geraardsbergen. Het zou een goede zaak zijn mocht ook in Oudenaarde de permanente mogelijkheid bestaan voor het opladen van de budgetmeterkaart.

 

DE SENIORENRAAD VRAAGT AAN  DE STEDELIJKE OVERHEDEN OM IN AFSPRAAK MET EANDIS ERVOOR TE ZORGEN DAT DE INWONERS, DIE VOOR HUN ENERGIEVOORZIENING AFHANKELIJK ZIJN VAN DE OPLADING VAN HUN BUDGETMETER, EEN PERMANENTE TOEGANG KRIJGEN TOT EEN OPLAADAUTOMAAT

 

ANTWOORD VAN HET OCMW OP HET ADVIES :

Het OCMW zal in het sas van de inkom van het nieuw Sociaal Huis een oplaadterminal plaatsen waar men 24u/24u en 7d/7d de budgetmeterkaart voor aardgas en elektriciteit kan opladen. Wij verwachten dat de oplaadterminal in het nieuw Sociaal Huis in mei/juni 2017 operationeel zal zijn.